13.-21/10: Opfør dig ordentligt i din efterårsferie

Opfør dig ordentligt - klæd dig ud som en gullaschbaron

Efterårsferieaktiviteter for børn på Mosede Fort
13. oktober - 21. oktober

Emma Gad...Gider du?

Kom og lær takt og tone og gode manerer, som Emma Gad lærte fra sig for 100 år siden. Smag også på historien helt frem til søndag d. 21. oktober, når der serveres gullaschsuppe fra den store gullaschkanon som en del af museets aktiviteter i efterårsferien.

Opfør dig ordentligt
Alle børn og deres familier inviteres til i efterårsferien at afprøve Emma Gads regler for god opførsel anno 1918. Lær tidens etikette og undersøg om du er dannet eller om du snarere er en gullaschbaron.
Du skal blandt andet lave din egen hat og lære at hilse med den, skrive skønskrift, danse tidens dans, lave dit eget legetøj, klæde dig fint på til eftermiddagste og meget andet.

Takt og tone for de nyrige gullaschbaroner
Det var en god forretning for Danmark at være neutral under 1. Verdenskrig, da der blev handlet med begge parter i krigen. Dansk kødkonserves blev et eksporteventyr i krigens første år, men ikke alle, der tjente store penge, formåede at forvalte dem fornuftigt, de fik øgenavnet gullaschbaroner. De nyrige gullaschbaroner vidste ikke altid, hvordan de skulle begå sig i de finere kredse, som de nu blev en del af. Emma Gad udgav i 1918 bogen ”Takt og Tone” til at vejlede folk i borgerskabets dyder. I ferien kan børnene på en underholdende og sjov måde lære om god opførsel anno 1918. Her vil også være mulighed for at børnene prøver forskellige aktiviteter, så man kan teste, om man kan sin takt og tone.

En af konservesfabrikkerne fra dengang, Beauvais, producerer også i dag færdige middagsretter, hvilket betyder, at et besøg i efterårsferien kan afsluttes med en varm portion gullaschsuppe frisk fra dåse, som er tilpasset nutidens smagsløg. Men den skal naturligvis varmes som for 100 år siden, nemlig i den store gullaschkanon i fortgården.

En udstilling for både børn og voksne
To gange dagligt kl. 11.30 og 13.30 vil der være rundvisninger, der er særligt tilrettelagt for børn. Museets guide vil tage børnene med ind i udstillingen i den 100 år gamle kasematbygning, hvor klavermusik, motorlarm og soldaternes snorken er med til at give en stemningsfuld oplevelse. I udstillingen kan man bruge ører, øjne og hænder til at blive klogere på, hvad der skete i Danmark under 1. Verdenskrig. Selvom Danmark ikke deltog i krigen, kom krigen nemlig til at påvirke danskernes liv.

Praktiske oplysninger
Der vil i efterårsferien være børnerundvisninger på alle åbningsdage kl. 11.30 og kl. 13.30.

Voksenrundvisning på alle åbningsdage kl. 12. Museet på Mosede Fort har åbent tirsdag til fredag kl. 11-15, lørdag og søndag kl. 11-16, mandag lukket.
Entré: Voksne 90 kr. (borgere i Greve Kommune får 50% rabat). Der er fri entré for børn under 18 år.