web-.jpg

Kontakt

Mosede Fort
Mosede Strandvej 87A
2670 Greve
43 40 40 36
mosedefort@greve.dk

Kanoner til Mosede Fort

75 mm luftskytskanoner fra 1916
Museet har modtaget to stks.75 mm luftværnskanoner model 1916 fra Forsvaret. Tilbage i 1916 var Mosede Fort netop det sted, hvor de to første eksemplarer af kanonen blev opstillet. Kanonerne er blevet istandsat og derefter placeret på deres originale pladser i hvert hjørne af fortet. Med opstilling af de to kanoner kan man nu komme endnu tættere på historien om Danmark 1914-18.

Vejen til Greve 
Kanonerne har hidtil været opstillet på Hjørring Kaserne. Da Forsvaret i 2016 besluttede at flytte dem, ønskede man at opstille dem et sted, der var relevante for deres historie. Tøjhusmuseet formidlede kontakten til Mosede Fort, da de første eksemplarer blev opstillet her. Kanonerne blev af forsvaret fragtet fra Hjørring til Kaltechs værksted i Hvidovre, hvor de blev istandsat og malet. Istandsættelse og bemaling har Kaltech sponsoreret.

Truslen fra luften
I januar 1915 havde tyske luftskibe foretaget de første luftangreb mod England, og det satte skub i udviklingen af et dansk luftforsvar. Mosede Fort blev opført for at være med til at hindre fjendtlige skibe i at kunne bombardere København eller landsætte styrker så tæt på Hovedstaden, at kanonerne kunne ramme bykernen. Nu kom truslen om bombardement pludselig fra luften. Der blev derfor arbejdet på at kunne fremstille egnet luftskyts – midt i en verdenskrig kunne man ikke købe det nogen steder.

Fra kystforsvar til luftskyts
Som det kraftigste skyts valgte Hærens Tekniske Korps at udvikle en luftskytsmodel af den helt nye hurtigt skydende 75mm kanon model 1914, der var beregnet til kystforsvar. For at kunne skyde op i luften, måtte man udvikle en langt kraftigere sokkel og et andet skjold, samt sørge for nye retningsapparater. Hvor den oprindelige model ’kun’ vejede 2,3 tons, vejede luftskytsmodellen over 3 tons.

Til Mosede ved en tilfældighed
I april 1916 blev det besluttet at tage kanonen i brug og sætte den i produktion. De to første forsøgseksemplarer blev allerede i maj måned 1916 opstillet på Mosede Fort. Det var egentlig ikke meningen, at det var her, de skulle opstilles. Men i modsætning til de planlagte batterier havde man allerede på Mosede Fort støbt fundamenter, der passede, så her ville man kunne tage dem i brug øjeblikkeligt.

Kanonerne i dag
Delene på de opstillede kanoner har forskellige løbenumre, hvilket tyder på, at der er tale om eksemplarer sammensat af dele fra flere kanoner. Måske har enkelte af delene også været på Mosede Fort i 1916. Luftskytskanonerne kan beses allerede nu. De må også gerne klappes, men ikke kravles på. Kanonerne på fortområdet føjer endnu en dimension til museets historiefortælling om Danmark 1914-18. Kom ind i museet og få hele historien.