henriettebuus.TV2NEWS.jpg

Rekordstort ryk ind til fredsjubilæet 

I søndags blev 100 års dagen for freden markeret med manér på Mosede Fort. Museet på Mosede Fort om Danmark 1914-18 havde i dagens anledning inviteret til et åbent arrangement med kanonbrag, rundvisninger og foredrag om 1918, mad og musik fra tiden. Omkring 1000 gæster fandt vej til fortet og deltog i markeringen.  

Historisk markering 
100 års dagen begyndte med kanonbrag om formiddagen afløst af 1 minuts stilhed kl. 11, derefter talte museumschef Henriette Buus om de omstændigheder, der ledte til en verdenskrig for 100 år siden og borgmester Pernille Beckmann om Mosede Fort som et historisk aktiv for Greve kommune. Regnvejret der havde truet med at drukne dagen blev heldigvis fortrængt af en spinkel solstråle kl. 11 og tørvejr resten af dagen.   

Tur med veterantog 
Mange havde forgæves forsøgt at få billetter til de to udsolgte veterantoge, der ankom hhv. formiddag og eftermiddag fra København. Både med formiddags- og eftermiddagstoget ankom 250 mennesker på én gang. Ombord på togene var på begge ture var også en flok frivillige iklædt tidens tøj. De førte gæsterne fra Karlslunde station til fortet i et flot optog, på eftermiddagsturen endda ført an af Greve Pigegarde.   

Rekordmange gæster
En overfyldt parkeringsplads foran museumsbutikken vidnede om, at mange havde fundet vej til fredsjubilæet på anden vis. I alt blev det til at ca. 1000 mennesker gæstede fortet søndag. Over halvdelen af dem var også på rundvisning i museet, der dagen igennem havde alle de tilladte 80 personer i kasematten ad gangen. Mange valgte også at gå med på en af de mange udendørsrundvisninger eller blive klogere på nogle af tidens mange problemstillinger i infirmeriet, hvor både museumschef, inspektør og forskere holdt foredrag på skift. Også forskere udefra var inviteret til at fortælle om netop deres viden om perioden.   

Smagte på 1918 
Rigtig mange gæster valgte at lægge vejen forbi Kaffedamernes telt, hvor man kunne smage en af tidens populære kager med en kop kaffe til. Dette blev serveret af Timewinder festivalens kyndige stab, der iklædt tidens gevandter serverede med kaffestel fra tiden og ved borde dækket med tidstypiske blondedugeUdenfor kaffeteltet serverede den lokale restauratør Lars Berg urtefrikadeller anno 1918. Lars Berg havde indvilget i at prøve kræfter med en opskrift fra tidens sparekogebog af Mikkel Hindhede, hvilket viste sig at være en overraskende velsmagende oplevelse for de mange gæster, der købte en portion.  
I fortgården blev der desuden udleveret mere end halvandet hundrede portioner gullasch, så der var næppe nogen, der gik sultne fra arrangementet.  

Mødte folk fra tiden 
Området var befolket af flere historisk interesserede re-enactment grupper, der iblandt en flok fra Timewinderder også kørte Kaffedamernes telt, Græsted veterantræfs re-enactment gruppe og Vestvoldens infanterister. Sammenlagt med Mosede Forts egne frivillige var der over 40 personer, der iklædt tidens dragter medvirkede til at levendegøre 1918 for gæsterne. De mødte alle de nysgerrige gæster med smil, svar på spørgsmål om tiden og stillede beredvilligt op for alle dem, der ville have et billede eller en selfie med folk anno 1918. 

Markering med manér 
De ovenud positive tilbagemeldinger fra gæsterne gjorde det klart, at Mosede Fort med velkoordineret indsats af mange tilbud godt kan huse ca. 1000 gæster, og selv i novembers blæst kan invitere til et stort event, hvor en del af aktiviteterne foregår udendørs.  

DSC_4941.JPG
DSC_4841.JPG
GrevePigegarde.husholdningslærerinde.jpg (1)
Flok fra Græsted re-enactment korps.jpg (1)
Cyklister på fortet .jpg
To fra TimeWinder.jpg