451x220Officersmessen_web

Kontakt

Mosede Fort
Tlf.43 40 40 36
mosedefort@greve.dk

Kom ind i varmen på Mosede Fort, når vinden rusker, og dagene er korte. Hør de mange spændende historier om livet i Danmark under 1. Verdenskrig. Der er rundvisning på alle åbningsdage i december.

Rundvisninger en gang i timen

I hele december måned er der rundvisninger en gang i timen på alle lørdage og søndage og desuden d. 27.-30. december mellem jul og nytår. Alle åbningsdage har vi åbent kl. 11-15. Når entréen er betalt, så kan du gå med på rundvisningerne, hvor fortets formidlere vil fortælle, om Danmark i krigsårene 1914-1918.

Jul i skyttegravene

Da 1. Verdenskrig brød ud i sommeren 1914, mente de fleste, at det ville blive en kortvarig krig, og soldaterne ville være hjemme inden løvfald. Sådan gik det som bekendt ikke, og soldaterne måtte fejre julen 1914 i skyttegravene. For en kort stund stoppede krigen flere steder på Vestfronten, da granaterne tav, og ”Glade jul, dejlige jul” lød på soldaternes egne sprog fra skyttegravene. Engelske, franske og tyske soldater fejrede julen ved at udveksle ”gaver” med fjenden og spille fodbold midt i ingenmandsland. Den uofficielle våbenhvile sluttede juledag ved midnat, og krigen fortsatte med al dens død og ødelæggelse.

Hør om jul på fortet

I de danske skyttegrave i Tunestillingen var der ingen blodige kampe. Men selvom Danmark ikke deltog aktivt i 1. Verdenskrig, fik krigen store konsekvenser for danskerne. Omkring 60.000 danske mænd blev indkaldt som soldater, der havde til opgave at forsvare Danmarks neutralitet. På Mosede Fort stod soldaterne klar ved kanonerne, men mange af dem håbede nok på en lang juleorlov, så de kunne komme hjem til familien.

På Mosede Fort fejrede soldaterne juleaften 1916 ved et dækket bord i fortets lange gang. Kaptajnen sad for bordenden, og derefter officererne, sergenterne, korporalerne og til sidst de menige. Julemiddagen stod på risengrød, flæskesteg med rødkål og brune kartofler, og hver soldat fik en stor cerut. Så selv om ressourcerne i Danmark var knappe på grund af krigen, så blev der alligevel holdt jul på Mosede Fort. De heldige soldater, der ikke skulle på vagt, fik fri 1. og 2. juledag.